Urbana pobarvanka Ljubljana

amela špendl

urbane pobarvanke

Še v 19. stoletju so se na Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici odpirala zadnja vrata za služinčad in metanje odpadkov v reko, danes pa je najbolj prepoznavna mestna panorama.
Dvorni trg je nekoč označeval severni rob majhne judovske četrti. Danes je idealen kraj za posedanje po stopnicah in na ploščadi ali za ogled novoletnega ognjemeta.
Zgodnjebaročno cerkev Marijinega oznanjenja krasi fasada v rdeči barvi, barvi frančiškanov. »Na štengcah pri Mariji« pustite navihanemu brezdomcu nekaj drobiža.
Zmajski most arhitekta Jurija Zaninovića je bil leta 1901 velika atrakcija zaradi prve armiranobetonske konstrukcije v mestu. Po stoletju so še večja atrakcija kipi zmajev na njem. Vprašajte, kdaj pomahajo z repom!

Zadnje Plečnikovo delo je prenova Križevniškega samostana v gledališče Križanke. Prenova v renesančnem slogu je bila zaključena leta 1956.
Trnovski most prek Gradaščice povezuje mestni četrti Krakovo in Trnovo. Oblikovan je kot trg na reki pred Trnovsko cerkvijo. Posebnost so drevesa, ki rastejo na mostu. Zgrajen je bil leta 1932 po Plečnikovih načrtih.
Krakovo je bilo nekoč ljubljansko predmestje z vrtovi, na katerih so pridelali veliko zelenjave za mestno tržnico. Danes je vrtnarjenje le še konjiček, ostal pa je spomin na solatarice in njihove vozičke.
Lokal TOZD na Gallusovem nabrežju je hipsterski paradiž, v katerem uživajo ljubitelji kave ali pijače, kreativci in vsi, ki radi uživajo na soncu pod drevesom ob Ljubljanici.